Janvarā otrajā pusē spriedīs par lauku mēslošanas plānu izveidi

Lai informētu zemniekus par to, kā iespējami racionāli izveidot lauku mēslošanas plānus, biedrība “Zemnieku saeima” janvāra nogalē Ozolniekos rīkos semināru “Mēslošanas plānu sastādīšana, iekļaujot organisko mēslojumu, efektīvai barības vielu izmantošanai”.

Biedrībā atzīmēja, ka mēslošanas plānam būtu jābūt ikvienas saimniecības rīcībā. Mēslošanas plāns ir ražošanas instruments, kurā plāno vēlamo ražu līmeni un attiecīgi mēslošanas programmu, lai šādu ražu līmeni sasniegtu. Katra saimniecība var izvēlēties, pēc kāda parauga tā veido savu plānu, taču svarīgi, lai to būtu iespējams ieviest dzīvē un lai tas nebūtu formāls.

Zemgales saimniecībām mēslošanas plāni ir obligāti kopš 2004.gada. Šobrīd pie mēslošanas plānošanas arī jāsāk pierast saimniecībām visā Latvijā saistībā ar integrētās augkopības prasībām.

Seminārā Valsts augu aizsardzības dienesta Agroķīmijas departamenta direktore Skaidrīte Rulle akcentēs normatīvo aktu prasības mēslošanas līdzekļu lietošanai, savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitātes asociētā profesore Ināra Līpenīte stāstīs par integrētās mēslošanas pamatprincipiem. Tāpat Augkopības konsultants Andris Skudra iepazīstinās ar mēslošanas plāna izstrādi Lauku atbalsta dienesta elektroniskās pieteikšanās sistēmā, bet “Zemnieku saeimas” eksperte Iveta Grudovska iepazīstinās ar demonstrējuma saimniecību organisko mēslu analīžu rezultātiem.

Savukārt pēcpusdienas daļā notiks zemnieku saimniecības “Lielvaicēni” mēslošanas plāna analīze.

Seminārs notiks otrdien, 24.janvārī, plkst.10.30 Ozolniekos, Rīgas ielā 24. Seminārs tiek organizēts projekta “GreenAgri” ietvaros.

LETA

Janvarā otrajā pusē spriedīs par lauku mēslošanas plānu izveidi